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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  10/09/2020
Data da última atualização:  10/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HEIDEN, G.
Afiliação:  GUSTAVO HEIDEN, CPACT.
Título:  Nomenclatural novelties in Baccharis subgen. Baccharis (Asteraceae, Astereae).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Phytotaxa, v. 459, n. 1, p. 081-086, 2020.
ISSN:  1179-3163
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Four new names (Baccharisgaucha for B. axillaris var. dentata; B. neoaustralis for B. papillosa subsp. australis; B. neotruncata for B. truncata,and B. tetroica for B. tricuneata var. procumbens)and 12 new combinations at species rank (B. chaparensis, B. chrysophylla, B. fimbriata, B. integrifolia, B. kessleri, B. longipedicellata, B. minor, B. mornicola, B. pycnocephala, B. vargasii, B. viscosissima, and B. yungensis) are provided totalling 16 nomenclatural novelties for Baccharis subgen. Baccharis. Moreover, a neotype is designated for B. mornicola. Comments on the distribution of these species and their closest congeneric species are provided, as well as morphological characters to differentiate them.
Palavras-Chave:  Asterids; Baccharis chaparensis; Baccharis chrysophylla; Baccharis fimbriata; Baccharis gaucha; Baccharis integrifolia; Baccharis kessleri; Baccharis longipedicellata; Baccharis minor; Baccharis mornicola; Baccharis neoaustralis; Baccharis neotruncata; Baccharis pycnocephala; Baccharis tetroica; Baccharis vargasii; Baccharis viscosissima; Baccharis yungensis.
Thesagro:  Baccharis; Taxonomia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215858/1/Nomenclatural-novelties-in-Baccharis.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT21646 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  12/09/2019
Data da última atualização:  10/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SIQUEIRA, G. L. de A. de; SILVEIRA, A. C. da; LAZZAROTTO, S. R. da S.; GODOY, R. C. B. de; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M.
Afiliação:  Geisa Liandra de Andrade de Siqueira, Mestranda da UEPG; Ana Claudia da Silveira, UFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Doutoranda da UEPG; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Egon Schnitzler, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF.
Título:  Hydrolysis of the low gelatinization temperature Araucaria angustifolia pine seed starch.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 138, n. 2, p. 1269-1278, Oct. 2019.
DOI:  10.1007/s10973-019-08180-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Starch is the most abundant carbohydrate found in grains, roots and tubers. Modified starches are employed to overcome most of native starch limitations in industrial applications. Pinhão is the seed of Araucaria angustifolia and starch is approximately 36% of its composition. Acid hydrolysis changes the starch physicochemical properties without impairing the granular structure. The native and hydrochloric acid- modified (0.1 and 0.5 mol L−1) pinhão starches were investigated using thermal (TG-DTA and DSC), rheological (RVA), structural (XRD and SEM) and statistical analysis (ANOVA and Tukey). The aim of this study was to evaluate the effects of acid modification of pinhão starches in aqueous solutions. The starches were chosen because of their low gelatinization temperature (below 60 °C). TG-DTA results in air atmosphere showed that treated samples presented higher thermal stability. The same analysis using nitrogen atmosphere showed similarities between the samples. DSC results indicate that highest acid concentrations promoted crystallinity reduction and losses in the internal structure of the granule. The genetic sources demonstrated different behaviors. The viscosity parameters decreased with the intensity of acid treatment. The XRD identified the type C pattern for the starches and the relative crystallinity increased according to the intensity of the acid hydrolysis. Superficial changes in the granules were observed by SEM. Therefore, modified pinhão starch has ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amido de pinhão modificado; DSC; Modified pinhão starch; RVA; Starch structural evaluation; TG-DTA.
Thesaurus NAL:  Thermal analysis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56951 - 1UPCAP - DD
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